Amsterdams fintechbedrijf miljarden waard ondanks guur investeringsklimaat

09 Jun 2022 08:38 | Anonymous

Ceo Jouk Pleiter verwacht dit jaar een omzet van 'ruim €200 mln' voor Backbase. Het in Amsterdam gevestigde Backbase heeft bij een nieuwe investering een waardering gekregen van €2,5 mrd. Het bedrijf kreeg €120 mln van de Amerikaanse investeerder Motive Partners.

De investering komt op het moment dat alom gewaarschuwd wordt voor een teruggang in de techsector.

Het Amsterdamse Backbase schaart zich in het rijtje Bunq, Mollie en Messagebird. Na een investering heeft het fintechbedrijf een waardering gekregen van €2,5 mrd. Het Amerikaanse Motive Partners investeert €120 mln in het bedrijf op het moment dat de techsector kampt met tegenwind.

Een combinatie van koersdalingen, reorganisaties en afgenomen waarderingen van startende en gevorderde techbedrijven leidde de afgelopen weken tot somberheid in de techsector. Toch zag Backbase kans uit te groeien tot een unicorn, een techbedrijf met een waardering van meer dan $1 mrd. Het is het eerste Nederlandse bedrijf in de technologiesector dat dit jaar deze status krijgt.

Backbase helpt banken met het opzetten van internetbankieren en mobiel bankieren. Het in 2003 opgerichte Amsterdamse bedrijf legt een soort schil om de vaak verouderde software van banken en helpt ze op die manier toch te vernieuwen. Tot de meer dan honderdvijftig klanten van het bedrijf behoren onder meer ABN Amro, Deutsche Bank, ING en Société Générale.

'Twee tot drie keer groter worden'

Het bedrijf groeide tot op heden op eigen kracht en liet zich daar ook op voorstaan. 'Ik raad het nog steeds aan', zegt ceo en oprichter Jouk Pleiter, 'het geeft je meer focus en brengt je eerder bij een product-markt-combinatie. Maar we hebben nu de mogelijkheid om met marktleiderschap het bedrijf twee tot drie keer groter te laten worden. Dat betekent een andere opzet en een andere aandeelhoudersstructuur.'

De investering biedt een 'buffer op de balans' om hard verder te kunnen groeien, zegt Pleiter. Het bedrijf blijft zich richten op de bancaire sector en ziet groei in onder meer Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. 'Overnames gaan we niet doen. We blijven organisch groeien.'

Pleiter verwacht voor dit jaar een omzet van 'ruim €200 mln'. De jaarlijks terugkerende omzet uit abonnementen ligt op circa 70% van dat totaal. Het bedrijf telt zo'n tweeduizend werknemers en heeft kantoren in onder meer Atlanta, Mexico-Stad, Mumbai en Londen.

De nieuwe aandeelhouder Motive Partners is een private-equitybedrijf dat zich richt op investeringen in fintech. Backbase is de eerste deelneming in Nederland. Pleiter, die Backbase oprichtte met de eind 2013 vertrokken Gerbert Kaandorp, blijft grootaandeelhouder.

Omslag techsector

De €120 mln die de Amerikanen in Backbase steken, geven een stevige impuls aan de investeringen in het tweede kwartaal in Nederlandse techbedrijven. In het eerste kwartaal ging er €811 mln naar start-ups en scale-ups, een plus op jaarbasis van 8%. Maar de stemming is de afgelopen maanden flink omgeslagen in de techsector.

Meerdere Nederlandse investeerders waarschuwden onlangs in het FD voor stevige tegenwind voor de techsector, zoals die al te merken is in de Verenigde Staten. Door dalende beurskoersen, hoge inflatie, een stijgende rente en onzekerheid over de oorlog in Oekraïne trapten internationale techbedrijven de afgelopen periode op de rem. Er waren ontslagen bij onder meer Getir, Netflix en Klarna en de Amerikaanse investeerders Sequoia Capital en Y Combinator waarschuwden techbedrijven zich voor te bereiden op een zware periode.

Venturecapital-investeringen zullen in het tweede kwartaal naar verwachting dalen (-19%) nadat ook in het eerste kwartaal sprake is geweest van een terugval, aldus marktvorser CB Insights. Weliswaar was het vorig jaar een recordjaar voor venturecapital-investeringen, toch blijft het een stevige terugval. In beursgangen van techbedrijven is dit jaar eveneens de klad gekomen, mede door de gedaalde waarderingen, constateerde de Amerikaanse zakenzender CNBC.

'Op break even gemanaged'

'Techbedrijven die aantoonbaar kunnen groeien en winstgevend zijn, zoals Backbase, blijven wel in trek in het huidige klimaat', verwacht ceo Pleiter. 'Het zijn vooral bedrijven die nog geen product-markt-combinatie hebben en veel moeten investeren om daar te komen, die het moeilijk gaan krijgen.' Pleiter zegt dat Backbase de afgelopen jaren 'op break even is gemanaged'. Het bedrijf investeerde de verdiensten en groeide volgens hem daardoor jaarlijks zo'n 30% tot 40%.

Vorige maand sloeg Backbase een opvallende slag met het binnenhalen van Roland Booijen, de man die Nederland verrijkte met betaalapp Tikkie. Na zeventien jaar ABN Amro stapte hij over van de gevestigde orde naar de relatieve nieuwkomer. Hij gaat bij Backbase het onderdeel ‘Banking as a service’ leiden, een toepassing voor klanten om sneller bankdiensten te ontwikkelen.

Bron FD: Artikel

Powered by Wild Apricot. Try our all-in-one platform for easy membership management